Skapad: 2021-04-27

Valborgsled

Majfirandet är för många förknippat med en valborgseld den sista april. Det torra fjolårsgräset är så här års mycket lättantändligt innan det nya gräset hunnit upp och elden kan sprida sig fort i gräset. Se till att vara väl förberedd och att välja platsen för påskbrasan noga. 

Besök kommunens hemsida för att kontrollera att de tillåter eldning. För påsk- och majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen. Det kan också utfärdas eldningsförbud om brandrisken är stor. Du kan alltid ringa till vår telefonsvarare på nummer 0322-63 40 80 för att få reda på om eldningsförbud råder just nu.

Se brandriskprognosen från smhi.

Tips till brasan:

Välj en bra plats

Placera elden långt ifrån byggnader, bilar och elledningar, och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur.

Utrusta dig

Ha en vattenslang och vattenkannor redo i närheten av brasan. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa Räddningstjänsten.

Håll koll

Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.

Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan.

Du kan läsa mer om eldning utomhus här.