Skapad: 2019-02-14

Rattfull körde in i folksamling

Det finns en märkbar förväntan hos ungdomarna när de gör sig i ordning. De får sina roller beskrivna och blir sminkade med olika typer av skador. Övningsledaren drar igång rökmaskinen och fyller gymnastiksalen i den gamla skolan där övningen ska genomföras. Det dröjer inte särskilt många minuter innan det är så tätt med rök i gymnastikhallen att det blir svårt att orientera sig där inne. Två skademarkörer ligger där inne, i väntan på att bli räddade av rökdykare.

Varje tisdag under vecka 5-10 så övar vi tillsammans med polis, ambulans och räddningstjänst i Borås. Scenariot simulerar en bil som kört rakt in i en folksamling utanför ett diskotek. Till vår hjälp har vi markörer från Alströmergymnasiet som ställer upp och spelar drabbade ungdomar.

Utanför rullar den första polispatrullen om två personer fram till olycksplatsen. Fordonet som kört in i folksamlingen står och brinner vilket simuleras med diskorök. Flera skadade ligger på marken, varav en av dem (en docka) sitter fast under bilens ena framhjul. Ropen på hjälp duggar tätt och det finns spår av blod i den vita snön. Poliserna avvaktar utanför infernot en kort stund och skapar sig en bild av olycksplatsen och vart de behövs mest, innan de kliver in i olyckan. Efter en snabb kontroll av utvecklingen av branden i bilen, räddar de ungdomarna som befinner sig anslutning till det brinnande fordonet. Ropen på hjälp känns verkliga. Skadade personer som kan gå leds undan till en uppsamlingsplats där man ber dem att se efter varandra i väntan på fler resurser. Polisen får också information om att det är en person som försvunnit till skogs och föraren av fordonet har ingen sett. Man lyckas rulla bilen av dockan och får loss den med handkraft. Den dras från olycksplatsen och hjärt- och lugnräddning startas i samma ögonblick som syrener från ambulans och räddningstjänst hörs. En hundförare ger sig av för att leta efter den försvunna personen medan insats- och styrkeledare från räddningstjänsten precis anlänt till platsen. De gör precis som polisen en bedömning av läget först, innan de ger order till brandpersonalen att dra fram slangarna. Vattenfylld brandslang är mycket tungt och inget som man flyttar på i första taget, så det är viktigt att bestämma med omsorg varifrån insatsen ska utföras.

Brandpersonal skyndar fram med en handbrandsläckare och tar hand om branden i bilen. Brandslangar kopplas ihop och rökdykarna är redo att ge sig in i gymnastikhallen. De har fått information om att det finns ungdomar kvar därinne i röken. De känner på ytterdörren för att få en uppfattning om hur varmt det är där innanför innan de öppnar dörren och möts av den dunkande musiken. Musiken gör det svårare att höra vad som sägs över radion och det är omöjligt att se i den täta röken. Att aldrig släppa slangen är det viktigaste för en rökdykare, det är den som hjälper dem hitta ut om de förlorar orienteringen.

Utanför tas en fläkt fram för att snabbt kunna tömma lokalen på rök efter att man har slagit ner branden. Ju snabbare det blir fri sikt och en god miljö, desto större chans att rädda livet på dem som fortfarande befinner sig där inne. En person hittas och förs snabbt ut, på bara ett par minuter är lokalen genomsökt, tömd och släckt. Det är då som man upptäcker två personer på andra våning. En brandpersonal klättrar upp en fasadstege och tar ut två personer genom ett fönster till en balkong. De säkras med sele innan de klättrar ner från stegen. Samtidigt hör jag på radion att en drogpåverkad person har hittats i källaren, sannolikt föraren av bilen och plötsligt kommer en kvinna springande rakt in genom avspärrningarna. Hon skriker att hennes dotter finns i lokalen och hon fångas upp av en polis. När mamman tagits om hand och polisen fört ut personen ur källaren tittar solen fram igenom molntäcket och vi avslutar övningen med en gemensam genomgång i gymnastiksalen.

Det dyker alltid upp utmaningar och oväntade händelser vid den här typen av olycka. Det gäller hela tiden för räddningspersonalen att ha ett bra samarbete sinsemellan och att hjälpas åt att ha en överblick över skadeområdet. När man är väldigt fokuserad på sina uppgifter blir man bra på detaljerna men det är svårare att uppfatta helheten. Samverkansövningen skapar oss en bra grund att upptäcka vad vi gör bra och vad vi behöver förbättra innan den stora olyckan kommer till oss. Markörerna gör en otroligt positiv inverkan och upplevelsen av att vara på en verklig olycksplats kommer närmre hjärtat.