Skapad: 2018-09-27

Räddningsbloggen - Deltidsbrandman, en helt vanlig hjälte

Många drömmer om att bli brandman redan som barn. För de tjejer och killar som vill kan det bli en verklighet. Brandmannayrket är ett spännande, givande och mångsidigt arbete. Som brandman arbetar du både förebyggande och med uppdrag i skarpt läge.
Genom att engagera dig som deltidsbrandman ställer du upp för de som bor i och färdas genom ditt samhälle om olyckan skulle vara framme. Du blir dessutom en tillgång för din ordinarie arbetsgivare i rollen som deltidsbrandman eftersom du blir tränad i att se risker. Du får utbildning inom sjukvårds- och brandsituationer och har övat på hur du ska agera när en plötslig oförutsedd händelse uppstår. Vilken arbetsgivare skulle inte vilja ha denna tillgång bland sina medarbetare?

Varför saknar vi då personal?

Jag tror inte att alla med rätt engagemang förstår att de kan bli deltidsbrandmän. Många har en stereotyp bild av vem som kan arbeta som brandman och kan inte se vilken roll de skulle kunna få i räddningstjänsten om de inte passar in i den förutfattade mallen. Det kan du läsa om i vårt gästblogginlägg av deltidsbrandmannen Maria nästa vecka. Hon kunde inte se sin plats i laget innan hon insåg att den viktigaste egenskapen hos en brandman är viljan ställa upp för andra människor. När någon drabbas av en olycka tvekar du inte att kliva in och hjälpa till. Det betyder inte att du är oberörd av det som hänt men det betyder att du ställer upp trots att det är svårt.
Deltidsräddningstjänsten spelar en otroligt viktig roll i landsbygden. Problematiken som många räddningstjänster i Sverige brottas med är att arbetsplatserna på mindre orter blir färre och färre, det gör att det blir färre som befinner sig nära brandstationen under dagtid. Som deltidsbrandman behöver du nämligen finnas inom några minuters avstånd från brandstationen när du har jour. Dessutom finns det en tro hos vissa arbetsgivare att det skulle vara besvärligt att ha en brandman på sin arbetsplats som försvinner på grund av utryckning. På dagtid mellan kl.07:00-16:00 är det i snitt 0,7 larm per vecka. Så med andra ord är det inte ofta man behöver avstå från sin personal och i gengäld får man alla fördelar som det innebär att ha en person som är utbildad i olycksförebyggande och skadebegränsande arbete. Många av våra deltidsbrandmän är även de som sköter det systematiska brandskyddsarbetet hos sin huvudarbetsgivare.

Kan du bli deltidsbrandman?

En deltidsbrandman är en person som vill ställa upp för andra människor. Du trivs med att arbeta tillsammans med ett arbetslag och vill kliva fram och erbjuda din hjälp när någon drabbats, kanske av sitt livs mest traumatiska händelse. Maria, som tidigare nämnts, beskriver just det som sin styrka. Förmågan att våga prata med människor i kris.
Som blivande deltidsbrandman kliver du in utan förkunskaper. Vi som arbetsgivare ger dig den stöttning som du behöver. Genom oss får du en sex veckor lång utbildning för att kunna vara väl förberedd för ditt arbete hos oss. Där får du utbildning inom brand, räddning, akut omhändertagande, krisstöd och hjärt- och lungräddning.
Vi har flera olika lösningar för att vardagen ska fungera för de deltidsbrandmän som är anställda hos oss. Maria till exempel arbetar tre veckor i en matbutik i Alingsås och den fjärde är hon hemma och har jouren för deltidsräddningstjänsten. Vi har också personal som delar på jourtiden. Kanske arbetar du i Sollebrunn men bor utanför samhället eller tvärtom, vi brukar kunna hitta en lösning.

Vill du bli en del av vår gemenskap?

Deltidspersonalen, övar varje vecka och ofta tillsammans med heltidspersonalen från Alingsås. Vi hjälps åt att vara väl förberedda ifall olyckan inträffar. Vi tränar tillsammans på arbetstid och utanför. Vi har många som är kunniga när det gäller träning och man kan få hjälp med träningstips. Maria var en otränad nybliven mamma när hon först funderade på att bli deltidsbrandman. Hon kom till oss mest för att känna på testet över huvud taget. Det gick inte som hon hade tänkt sig men intresset för räddningstjänsten väcktes till liv och nu några år senare har både hennes fysiska form och psykiska förmåga att arbeta som brandman utvecklats enormt. Hon har klarat någonting som hon först trodde var omöjligt.
Om du, precis som Maria, är en person som trivs med att arbeta i grupp, utmana dig själv och hjälpa andra så hör av dig till oss!

Vill du veta mer om hur du blir deltidsbrandman? Klicka här!