Skapad: 2021-04-01

Påskbrasa

I påsk tänds det en och annan brasa tunt om i västsverge. Det torra fjolårsgräset är så här års mycket lättantändligt när det har fått torka upp i vårsolen, en brasa kan lätt sprida sig i gräset. Se till att vara väl förberedd och att välja platsen för påskbrasan noga.

Besök kommunens hemsida för att kontrollera att de tillåter eldning. För påsk- och majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.

Fyrverkerier är ett annat vanligt inslag i påskfirandet, tänk på att smällare och fyrverkerier försedda med styrpinne är förbjudna att använda utan särskilt tillstånd.

Tipps till påskbrasan:

Välj en bra plats

Placera elden långt ifrån byggnader, bilar och elledningar, och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur.

Utrusta dig

Ha en vattenslang redo i närheten av brasan. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa Räddningstjänsten.

Håll koll

Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.

Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan. 

Läs mer om eldning utomhus