Skapad: 2019-09-05

Ett år på brandstationen: "Var kan vi lägga i båten?”

Vi får ofta frågan vilket som är det vanligaste larmet som vi får. Därför kommer vi under några månader att köra en bloggserie om de olika typer av händelser och olyckor som vi åker ut på varje år. Du kommer kunna läsa om allt från trafikolyckor, sjukvårdslarm, falsklarm och bränder.

Sommaren har precis lämnat oss och jag tänkte börja att berätta om de larm som vi får som gäller livräddning på öppet vatten. Till min hjälp har jag en av våra styrkeledare Jan-Åke Enström som började på räddningstjänsten som deltidsbrandman efter att han lagt fotbollsskorna på hyllan och blev sedan heltidsbrandman i samband med omorganisationen 2004. Några år senare fick han frågan om han ville bli styrkeledare. Han tänkte på saken och trots att han trivdes gott som brandman läste han vidare och de senaste sju åren har han varit en omtyckt styrkeledare här hos oss. 

Jan-Åke berättar om hur han förbereder sig själv och sitt lag inför ett vattenlivräddningslarm.

”Jag ser till att personalen har gjort den kvalitétssäkring som ska göras varje år och varje månad så är vi i simhallen och övar. Då tränar vi simning, övar på att plocka upp varandra från botten och att bogsera en person.”

Jan-Åke berättar  att han aldrig varit rädd men att det är sällan de får den här typen av händelser. Oftast är det undersökningar eller att de får hjälpa polisen att plocka upp någon som redan är avliden.

Det Jan-Åke fokuserar på när larmet kommer in är att skaffa sig så mycket information om larmet som möjligt. 

”Vilken sjö är det? Ska vi välja den lilla eller stora båten? Var kan vi lägga i båten?”

Två personer ur räddningsstyrkan klär sig för att kunna hoppa i vattnet och de andra kopplar båten på dragbilen och tar med extra utrustning som kan behövas. 

Som styrkeledare är det Jan-Åke som måste se till att alla fått tillräcklig information om händelsen. Det är också han som har ansvar för att arbetet sker på ett säkert sätt för personalen.

”I år har vi haft två drunkningslarm. Första gången i år var det någon som larmade över en tom stol på en isbelagd sjö och befarade drunkning. När vi kom till platsen satt en herre och fiskade i godan ro. Många gånger är det också någon som ser en båt som driver runt och är orolig för att någon fallit i vattnet.”

Som exempelvis för några veckor sedan när det kom ett larm om en tom båt som låg för ankar i sjön. När räddningsstyrkan kom till platsen och började arbetet med att lägga i båten skickade insatsledaren upp vår drönare för att se om det gick att se någon i vattnet runt båten. Uppifrån luften är det mycket lättare att upptäcka folk som finns vid eller en bit under vattenytan. Då upptäcktes två personer som låg i båten och tog sig en eftermiddagslur. När räddningsbåten kom fram bekräftades det att de mådde bra och inte behövde någon hjälp.

Varje år kommer en handfull larm om drunkning eller drunkningstillbud. Vi använder också våra båtar vid andra typer av händelser som bränder på öar eller assistans till polis eller ambulans.

 

Om du behöver låna flytväst inom Alingsås kommun:

https://www.alingsas.se/fritidsbanken

I Vårgårda kan du låna flytväst genom att kontakta receptionen i kommunhuset.

 

Sitt lugnt i båten!