Skapad: 2019-12-12

Ett år på brandstationen: "Precis då kom ytterligare ett larm om en lägenhetsbrand”

Idag har jag min bloggkollega framför mig och nu när julen närmar sig ska han berätta om ett par juleljusbränder som han har varit på. Dessutom något så ovanligt som två bränder nästan samtidigt. Mårten är den som bland annat tar bilderna till bloggen. Han bor i Göteborg men växte upp i Alingsås så han känner till staden väl. Efter att ha gjort civilplikt som räddningsman var hans intresse för brandmansyrket fångat och han sökte in på utbildningen Skydd mot olyckor året därpå. Sommaren 2007 gjorde ha sitt första vikariat i Alingsås, efter det blev det ett till och sedan var han fast här också. 

"Det var i december för några år sedan som vi fick larm från en SOS om att det var en brandvarnare i ett lägenhetshus som hade börjat pipa. Det var en person som ringde in som hörde att det pep ifrån grannlägenheten och personen tyckte att det luktade rök i trapphuset.”

Mårten skyndade med sina kollegor till brandbilen. Chauffören dubbelkollade adressen och försökte skapa en minnesbild av infarten medan Mårten och hans kollega som var rökdykare det passet klädde sig i full rökdykarytrustning på vägen till branden. Det kontrollerade att klädseln är tät, att de hade kontakt med varandra på radion och vred på luften i flaskorna. På vägen fram gick de igenom vilken typ av byggnad det är, på vilken våning det brann och om det kunde finnas personer kvar inne.

”När vi kom fram drog vi upp slang i trapphuset samtidigt som vi ställde upp stegbilen på andra sidan huset för att kunna komma åt balkongen. Ytterdörren var låst men vi kunde inte känna någon direkt värme från lägenheten och det kom inte heller någon kraftig rök. Brandmannen som åkte upp i stegbilen såg från utsidan att det hade brunnit i en adventsljusstake på köksbordet men att den hade slocknat. Precis då kom ytterligare ett larm om en lägenhetsbrand."

Arbetssättet mot lägenhetsbränder skiljer sig lite om man jämför med hur vi arbetar om det brinner i en villa. En lägenhet ska vara byggd som en egen brandcell. Det innebär att om det brinner i en lägenhet så ska det ta en timme innan branden har spridit sig in i en annan lägenhet. Detta under förutsättning att brandcellen är tät. Det vill säga dörrar och fönster är stängda och att ventilationen är korrekt byggd. Betongkonstruktioner gör att branden mer sällan sprider sig i inuti väggar och tak och det gör den lättare att släcka. 

I en stor villa av trä så kan branden sprida sig i luftspalter och isolering och kan vara svår att komma åt. Det finns normalt inget i konstruktionen som begränsar branden och det finns inga lagkrav på brandtekniska lösningar i en villa. 

Eftersom branden i den första lägenheten hade självslocknat så bestämmer sig Mårtens lag för att åka vidare till det andra larmet.

”Vi kopplade loss slangarna och kastade oss in i bilen och körde till nästa lägenhetsbrand. Där var det en hel del rök och när vi bröt oss in genom balkongdörren smet en katt ut bakom oss. Vi visste inte om det fanns någon kvar men vi utgick ifrån det. Vi hittade en liten brand som gett massor av rök och kunde släcka den ganska snabbt.”

Mårten släckte branden tillsammans med sin rökdykarkollega och de ventilerade ut röken. Ingen person hade befunnit sig i lägenheten men när de kom ut så höll katten på att få syrgas av ambulanspersonalen.

”Det är den enda katt som jag har räddat i min karriär”, berättar Mårten. 

Bränder orsakade av levande ljus är inte så vanliga som man ofta tror men eftersom vi tänder så många levande ljus kring advent och jul ökar risken då. Så en bra regel är att alltid: kolla brandvarnaren i huset, innan du tänder första ljuset!

 

Här kan du läsa mer om brandsäkerhet i hemmet!