Allmän

Hur får man grilla när eldningsförbud är utfärdat?

Grillning är ju en av sommarens höjdpunkter för många!

Vissa undantag gällande grillning finns när eldningsförbud är utfärdat:

 • Grillning i en för ändamålet avsedd grill på ben och lämpligt underlag (Stenplattor, grus eller annat obrännbart och stabilt underlag) är tillåten.  

Tänk på att en del kolgrillar kan släppa ut glödrester undertill så se till att ha någon meter extra till något brännbart. Placera grillen på säkert avstånd (några meter) från eventuella byggnader.

 • Extra säkra kommunala grillplatser:

I Alingsås kommun finns ett antal kommunala grillplatser som placerats och utformats för att grillning skall kunna ske extra säkert. Dessa får, under eget ansvar användas, även vid eldningsförbud:

 • Nolhagaparken bakom lekplatsen finns en mycket välordnad grillplats med ett flertal bänkar och tre olika grillar på ställning, det finns även uppsamling  för engångsgrillar så du slipper ta med dig grillen hem
 • Mjörnstranden 200 meter norr om Tallhyddan.
 • Piren vid Mjörnstranden.
 • Stadsskogen / Grankullegatan (uppsamling för engångsgrill finns)
 • Gräfsnäs, nära badplats och slottsruin finns två fina grillplatser.

Vårgårda Kommun har inga Extra säkra kommunala grillplatser.

Gällande engångsgrillar
Engångsgrill ska placeras på obrännbart underlag
(Grusplan, sandstrand fri från brännbart, stenplattor)

När eldningsförbud råder skall man inte använda engångsgrill ute i naturen. 

På kommunens grillplatser kan man ha med egen engångsgrill. Grillplatserna i Nolhaga och Stadskogen har även en speciell uppsamlingsställning för engångsgrillar. 

På de grillplatser som inte har uppsamling av engångsgrillar så gäller det att ha en plan för vad man gör med grillen när man grillat färdigt. 

Snabbaste sättet är att ta vatten och hälla på grillen och röra om med exempelvis ett metallbestick tills allt  är svalt. Ett tips är att ta på lite i taget så blir det inte så svårt/blött att ta med sig grillen när man ska hem.  

Viktigt att se till att det inte finns några varma ställen kvar innan du slänger grillen. Kyl lite mer än du tror behövs! Många bränder har startat på grund av dåligt släckta grillar som slängts i soporna. Man kan i brist på vatten även använda grus eller sand och finfördela kolen i gruset för att kyla och sedan samla upp resterna i plåthinken.

Bra att ha med vid grillning:

 • Plåthink
 • Eldgaffel/Större metallbestick/Grilltång
  (Bra att peta med när man grillar och röra om när man tar om hand resterna)
 • Vatten!

Tänk på!
Placera inte grillen på en träbänk/ bord /brygga eller liknande eftersom det förstör underlaget med stora brännmärken, det kan även börja brinna till slut.

Engångsgrill skall absolut ej stå direkt på brännbar mark. 

Sunda förnuftet skall vara påkopplat! ;). Ansvaret vilar alltid på den som grillar. Grilla inte när det blåser mycket, speciellt inte i grillplatser i naturen, glödande rester kan flyga iväg och antända något många meter från grillplatsen.
Se till att det är riskfritt/nedkylt innan du lämnar.

Smaklig Måltid och en God sommar önskar Räddningstjänsten!!!!